Springrolls worden ook wel lenterolletjes genoemd. Heerlijk tijdens zonnige dagen of als lichte lunch/maaltijd. De springrolls zijn goed voor te bereiden, dus ideaal om mee te nemen! Vele variatiemogelijkheden, dus maak je eigen favoriet. Bekijk het filmpje op onze Instagram/facebookpagina voor de werkwijze. Volg het basisrecept, maar geef er je eigen draai aan!
Benodigdheden:
- Kookpan
- Snijplanken
- Schilmesjes
- Platte schaal/bak
- Theedoek
Ingrediënten voor 8 springrolls (ca. 2 personen):
- 1 nestje rijstnoedels
- Groente, zoals: paprika, komkommer, wortel, lente-ui, sla (of wokgroenten)
- 200 g zalm, garnalen, surimi, kip, vlees (waar je zin in hebt)
- 8 vellen rijstpapier
- Chillisaus/sojasaus
Voorbereiding:
- Kook de rijstnoedels gaar en spoel ze af met koud water.
- Snijd al de groenten in reepjes (of bereid wokgroenten met olie in een wokpan).
- Maak ook van de vis of het vlees dunne reepjes en leg alles binnen handbereik.
Bereiding:
- Vul een platte schaal/bak met lauw water en leg het eerste velletjes rijstpapier erin om te wellen tot het buigbaar is.
- Haal het rijstpapier uit het water en leg op een snijplank of een natte theedoek.
- Vul de onderste helft met een strookje groente en vis/vlees naar keuze en rol op als een loempia. Vouw eerst de buitenste flappen naar binnen en begin dan pas te rollen.
- Maak het laatste stukje van het rijstpapier nat met wat water en laat even drogen.
- Herhaal dit nog 7 keer en serveer met chili- of sojasaus.
Voedingswaarde voor 1 springroll:
Circa: 120 kcal / 12 gram koolhydraten / 8 gram eiwitten / 4,5 gram vetten
Gezonde groet,
Elke van der Velden, (sport)diëtist