Home
>
Blogberichten
>
Wat verleidelijk!

Blog / Wat verleidelijk!

Iedereen heeft van die producten die hij of zij niet kan weerstaan. Voor de een is dat chocolade of snoep, voor de ander chips of borrelnootjes. Vooral wanneer je net bezig bent met gezonder eten kunnen die verleidingen extra groot zijn, omdat het voelt als iets wat niet mag. En heb je dan toch toegegeven, dan geef je vaak ook volledig toe. Dat leidt dan tot een lege verpakking en een schuldgevoel.

 

Verleidingen kun je niet eeuwig vermijden, maar je kunt het jezelf wel makkelijker maken. Je kunt er ten eerste voor zorgen dat de verleidingen thuis beperkt zijn. De makkelijkste manier is om verleidelijke producten niet in huis te halen. Wat je niet in huis hebt kun je namelijk ook niet opeten. Haal je het toch in huis? Ga dan voor een kleine verpakking en eet deze niet alleen op. Chipszakken heb je bijvoorbeeld in heel veel verschillende maten. Wanneer je de kleinste variant pakt en deze ook nog eens deelt met je partner/vriend(in)/ouder/broer/zus, scheelt dat al een hoop.

 

Daarnaast kun je ongezonde en verleidelijke producten uit het zicht zetten. Wanneer je er een paar keer per dag tegenaan kijkt zal de verleiding alleen maar groter worden. Leg deze producten dus achterin de kast en stop ze in ondoorzichtige bewaardozen/-potten. Zorg dat gezonde opties (bijv. volkoren brood/crackers, groente, fruit of ongezoute noten) goed zichtbaar vooraan in de kast staan. Zo maak je de gezonde keus de makkelijkste keus.

 

Buitenshuis heb je iets minder invloed op de zichtbaarheid en het aanbod van ongezonde verleidingen. Je kunt verleidelijke plekken, zoals gebakskraampjes, snoepwinkels en friettenten ontwijken als dat mogelijk is. Als je weet dat er altijd een gebakskraam staat op een bepaald plein en je niet de kracht hebt om je te beheersen, kun je een  andere route nemen. Dat is natuurlijk geen lange termijn oplossing, maar kan in sommige gevallen wel een uitkomst bieden.

 

Een betere oplossing is nee leren zeggen tegen anderen, maar ook tegen jezelf. Heb daarbij duidelijk je doel in je hoofd. Wat wil je bereiken met je voeding? Waarom wil je gezond eten? Denk je ook in hoe het voelt als je wel toegegeven hebt. Zal je je schuldig voelen? Zal je spijt hebben? Dan heb je er uiteindelijk meer aan om het niet te doen. Zorg dat je dit ook met anderen bespreekt. Zo kunnen zij er rekening mee houden en zullen ze niet snel aandringen.

 

En heb je toch toegegeven aan de verleiding, eet dan de rest van de dag gewoon 'normaal'. Een veelvoorkomende gedachte is vaak dat de dag toch al verpest is door die ene misser en dat er de rest van de dag net zo goed ook ongezond gegeten kan worden. Dat is natuurlijk niet zo. Één appelflap is nog geen ramp. Eet je daarna ook nog een bak friet, een kroket en een zak chips, dan ben je al verder van huis. Gooi de handdoek dus niet in de ring na een misstap, maar pak je voedingssplan gewoon weer op.

 

Tot slot is het belangrijk om ook je ongezonde lekkernijen in te plannen. Wanneer je jezelf compleet onthoud van je favoriete snack, gaat er een moment komen waarop je de verleiding niet meer kan weerstaan. Je maakt het voor jezelf gemakkelijker om duidelijk af te spreken wanneer het wel mag. Hou je bijvoorbeeld heel erg van chocolade, dan kun je met jezelf afspreken dat je elke donderdagavond een paar stukjes chocolade neemt. Door zo'n moment voor jezelf in te plannen is het makkelijker vol te houden en kun je blijven genieten van je favoriete verleiding.

Contact Lid worden
© 2024 BeweegR | Webdesign by Frenchmade     Powered by Ompria powered by ompria