De vakantie is in volle gang en natuurlijk willen we daar volop van genieten. Hoe doe je dat op een gezonde manier? Onderstaand wat tips om de vakantie goed door te komen! Geniet en blijf strak in je badpak!!!
’s ochtends verse broodjes halen bij de bakker? Let op de volgende dingen:
· Probeer broodjes met bladerdeeg te vermijden, deze bevatten veel verzadigde (verkeerde) vetten en veel calorieën.
· Dit geldt hetzelfde voor gevulde (koffie)broodje. Voor 1 koffiebroodje kun je 2 bruine pistoletjes eten.
· Kies je voor stokbrood? Neem dan de volkoren/bruine variant, deze bevat voedingsstoffen die niet in wit (stok)brood aanwezig zijn.
Uiteten?
· Een mandje stokbrood vooraf? Neem maximaal 2-4 stukjes en het liefst zonder kruidenboter. Vind je dat te kaal? Kies dan voor een tapenade!
· Kiest iedereen voor een 3-gangenmenu? Neem dan bijvoorbeeld 2 voorgerechtjes i.p.v. een voor- en hoofdgerecht en als nagerecht vers fruit of een kopje thee/koffie. Door de kleinere porties kun je toch meedoen met elke gang.
· Een gerecht met saus? Ga voor de rode sauzen i.p.v. de witte (vaak romigere) sauzen.
Moeilijk om met een avondje BBQ uit al die stukken vlees te kiezen?
· Neem dan overal een klein stukje van.
· Denk naast vlees ook eens aan vis.
· Ook groenten van de BBQ is aan te raden (courgette, aubergine, champignons, paprika, enz.).
· Vul het aan met een lekkere salade.
· Kies in dit geval ook weer voor de rode sauzen i.p.v. witte sauzen.
Warm weer?
· Ga voor een waterijsje i.p.v. roomijs. Beter voor de dorst en vaak net zo lekker! Ook leuk om zelf te maken met vers fruit. Pureren, eventueel mengen met wat water/yoghurt/Slimpie limonadesiroop en in een vormpje de vriezer in!
· Naar de markt voor wat fruit. Meloen, aardbeien, ananas, kersen, appels, peren, mandarijnen, sinaasappels, kiwi’s, nectarines, noem het maar op.
· Zet bakjes rauwkost op tafel. Vult goed door de voedingsvezels, lekker verfrissend en gezellig bij een drankje.
· Dorst? Maak je eigen frisdrank door citroen/limoen en eventueel wat verse munt in een kan koud (bruisend) water te doen.
Tips voor gezonde hapjes:
· Sinaasappel met een plakje kipfilet. Rol een half plakje kipfilet om een partje van een sinaasappel. Een prikker erin en je hebt een gezond hapje op tafel staan.
· Een schijfje komkommer met een dun plakje gerookte zalm en een dotje cottage cheese/hüttenkäse erop. Afmaken met kruiden naar keuze.
· Zet ongezouten noten op tafel i.p.v. chips. Noten zoals o.a.: walnoten, cashew noten, pinda’s, amandelen, pistache noten, paranoten, pecannoten hebben een gunstige vetsamenstelling.
En alcohol? Dat zijn natuurlijk vloeibare boterhammen, dus geniet met mate(n).
Gezonde groet,
Elke van der Velden, (sport)diëtist