Home
>
Blogberichten
>
De darmen, ons tweede brein?

Blog / De darmen, ons tweede brein?

Steeds vaker zie ik cliënten in de praktijk die last hebben van vage darmklachten. Een opgeblazen gevoel, onregelmatige stoelgang en krampen. Erg vervelend in het dagelijks leven. De darmen zijn erg complex en het prikkelbare darmsydroom die daar vaak aan wordt gelinkt is per persoon verschillend te behandelen. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het verband tussen de darmen en ons brein. Denk bijvoorbeeld aan stress dat bij sommige mensen gelijk op de darmen slaat. Daarnaast zijn er steeds meer onderzoeken die laten zien dat depressie (mede) kan ontstaan door darmproblematiek. In de darmen worden namelijk hormonen geproduceerd waaronder serotonine. Serotonine heeft invloed op je stemming. Een te kort heeft dus effect op je gemoedstoestand.

Natuurlijk speelt de vertering van voedingsmiddelen en de opname van voedingsstoffen een grote rol. De eerste stap voor een betere balans in de microbioom is dan ook het aanpassen van je levensstijl. Krijg je alle vitamines en mineralen binnen, zit er regelmaat in je voedingspatroon en beweeg je voldoende? Onderstaand wat tips die altijd goed zijn om toe te passen bij darmproblematiek/prikkelbare darmsyndroom:

- Zorg voor regelmaat in je voedingspatroon.
- Eet rustig, praat niet tijdens het eten en kauw goed.
- Blijf voldoende bewegen.
- Neem 30-40 gram voedingsvezels en gebruik minimaal 2,5 liter vocht per dag.
- Vermijd stress (vaak makkelijker gezegd dan gedaan).
- Beperk voedingsmiddelen die klachten kunnen veroorzaken, zoals: gasvormende producten (koolsoorten, bloemkool, broccoli, ui, paprika, peulvruchten), vezelpreparaten, vet, alcohol, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, fructose (suiker), lactose (melksuiker in melkproducten), citrusvruchten, kruiden en specerijen. Dit kan per persoon verschillen, dus het is echt experimenteren.
- Vermijd ook producten waar polyolen als zoetstof aan zijn toegevoegd. Polyolen verergeren namelijk de gasvorming van de darm. Op producten waaraan polyolen zijn toegevoegd staat een waarschuwing (kan laxerend werken).
- Probiotica is optioneel te proberen, bij voorkeur 4 weken gebruiken om het effect te onderzoeken.
- Bij een deel van de mensen verminderen de (pijn)klachten bij het gebruik van pepermuntolie, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.

Indien de klachten blijven bestaan dan is het FODMAP-beperkt dieet te proberen. Dit is een heel intensief dieet, dus doe dit altijd onder begeleiding. Wil je graag meer weten over dit onderwerp? Contact mij dan via info@vivendidietisten.nl.

Gezonde groet,

Elke van der Velden, (sport)diëtist
Contact Lid worden
© 2024 BeweegR | Webdesign by Frenchmade     Powered by Ompria powered by ompria