De laatste tijd zie ik steeds meer vegetariërs en veganisten op consult. Voldoende eiwitten binnenkrijgen is dan vaak een struikelblok. Plantaardige eiwitten kun je halen uit volkoren brood, graanproducten, noten, groente zoals paddenstoelen, broccoli en taugé en peulvruchten. Maar wat zijn peulvruchten nu precies?
De gezondheidraad adviseert iedereen wekelijks peulvruchten te eten. Dit heeft te maken met de gezondheidseffecten van het product. Uit onderzoek is gebleken dat consumptie van peulvruchten het LDL-cholesterol (slechte cholesterol in je lichaam) verlaagt, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verkleinen. Tevens bevatten peulvruchten voedingsvezels die zorgen voor een goede stoelgang en een constante bloedsuikerspiegel. Win win situatie voor je gezondheid dus.
Onder de peulvruchten vallen o.a. sojabonen, bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten en spliterwten. De pinda’s en ‘groene’ peulvruchten zoals doperwten, peultjes, tuinbonen en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar rekenen we tot noten en groente omdat ze daar qua gezondheidseffecten het meest op lijken.
Voeg dus 1x per week peulvruchten toe aan je voedingspatroon. Een keer chili con carne, kidneybonen door je salade of wat sojabonen door je warme maaltijd. Ongeacht je wel of niet vegetarisch/veganistisch bent. Om je eiwitten omhoog te gooien als je geen vlees/vis/zuivel eet, zijn er vaak vleesvervangers of zuivelalternatieven op de markt op basis van sojabonen. Ook kun je zelf experimenteren met het maken van een zwarte bonenburger, pannenkoeken van kikkererwten of een linzencurry. Genoeg mogelijkheden!
Wil je graag meer weten over plantaardige eiwitten? Neem dan contact met mij op!
Gezonde groet,
Elke van der Velden, (sport)diëtist
BRONNEN:
Gezondheidsraad. Peulvruchten - Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad; 2015: publicatienr. A15/18.
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/peulvruchten.aspx
Â